03.20.2020.

Arsenal ujedinjen sa festivalima širom Evrope uprkos Korona virusu

Arsenal Fest pridružio se brojnim evropskim festivalima okupljenim oko Evropskog udruženja festivala – Yourope, koji su danas zajednički izrazili očekivanje da će njihovi festivali biti održani ovog leta, uprkos situaciji sa Korona virusom.

U saopštenju članova Yourope-a, naslovljenom „Festivali jedinstveni širom Evrope“, među kojima su pored Arsenala, Roskilde, Exit, Primavera Sound, Bilbao BBk Live, Metaldays, Open’er, Rock en Seine i brojni drugi, ističe se da će festivali „nastaviti da prate trenutnu globalnu zdravstvenu situaciju u narednim nedeljama, i zajednički će obavestiti o bilo kojim narednim odlukama“.

„Svi mi očekujemo da ćemo nastaviti sa svojim festivalima ovog leta. Ostajemo ujedinjeni u naporima da događaje učinimo bezbednim iskustvom za učesnike i svet spolja. Radi se o preuzimanju odgovornosti za događaje, i radi se o preuzimanju odgovornosti za industriju čiji smo deo“, kaže se u saopštenju.

Kako se naglašava, zbog trenutne ozbiljne situacije u festivalskoj industriji najviše trpe muzičari, promoteri i prostori, produkcije zvuka i svetla, kao i mnogi drugi manji učesnici, od kojih mnogi možda neće biti u stanju da se oporave ukoliko ne budu i ovog leta deo ovakvih festivala.

„Nastavljajući sa svojim festivalima ovog leta, možemo biti ključni deo u održanju naše industrije. Dugujemo zajednici, muzici, umetnosti i kulturi da preuzmemo odgovornost zajedno“, kaže se u saopštenju koje podržava Arsenal Fest, najavljen za 24, 25, 26. i 27. jun u Kragujevcu.

Ujedinjeni u međusobnom deljenju informacija i iskustava, Yourope festivali ističu da shvataju „trenutnu situaciju veoma ozbiljno“, i da će je i dalje pratiti „veoma pažljivo, sarađujući sa vlastima i hitnim službama, kako bi se osiguralo najbolje i najbezbednije okruženje za festivalsku zajednicu“.