08.28.2020.

Arsenalu uručena Đurđevdanska nagrada!

Arsenal Fest je dobitnik prestižne Đurđevdanske nagrade, koju je laureatima u nekoliko kategorija danas uručio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, na sednici Skupštine grada. Direktor Arsenala Zoran Vulović primio je najznačajniju kragujevačku nagradu koju je festival zaslužio u oblasti razvoja kreativnih industrija, pop kulture i promocije grada Kragujevca u zemlji i inostranstvu.

„Đurđevdanska nagrada je veliko priznanje za Arsenal Fest i njegov tim, i svih onih 500 mladih ljudi koji svake godine učestvuje u organizaciji.  Za ovih deset godina trajanja uspeli smo da Arsenal postavimo na mapu najznačajnijih festivala u regionu i ovom delu Evrope. Uspeli smo da u Kragujevac dovedemo neka jako zanimljiva svetska muzička imena, kao i publiku iz ostalih delova Srbije, regiona i Evrope. Pokazali smo da je Kragujevac, osim bogate istorije, grad dobrog ukusa i muzike, u kome se svako može jako dobro zabaviti. Pred nama su novi izazovi i očekujem da ćemo u budućnosti napraviti Arsenal koji je još veći i još bolji“, rekao je Vulović nakon dodele.

Inače, odluke o dobitnicima nagrada za 2019. godinu gradski parlament je bio doneo još 10. juna, ali je umesto na dan grada Đurđevdan, zbog pandemije Kovid-19, dodela održana naknadno u okviru „Gospojinskih svečanosti“, i to samo u prisustvu odbornika Skupštine grada i dobitnika, bez drugih zvanica.

Đurđevdansku nagradu, pored Arsenala, dobili su u oblasti umetnosti Katarina Babić za realizaciju stalne izložbene postavke Galerije legata Nikole Koke Jankovića, u oblasti medicine prof. dr Predrag Đurđević Đurđevdansku za koautorstvo i autorstvo većeg broja naučnih radova u oblasti etiopatogeneze različitih malignih bolesti, i u oblasti novinarstva Jelena Milovanović za autorstvo 600. emisije „Zdravi bili“.

Tu su i sportista paraolimpijac Goran Nikolić za istrčanih 77 maratona za 77 dana na stazi u Čikagu, u oblasti preduzetništva kompanija Sunce Marinković za izuzetne rezultate postignute u 2019. godini i 90 godina poslovanja, kao i Ljubiša Šljivić koji je Đurđevdansku nagradu dobio u oblasti humanitarnog karaktera za poduhvat „Da mali Mihailo ponovo čuje“.

Naslovni foto Zoran Lazarević Laki

https://www.kragujevac.rs/urucene-djurdjevdanske-nagrade/