06.18.2023.

Marko Louis u susret Arsenal Festu: „Spremili smo nov program i silazimo u publiku da zajedno muziciramo i đuskamo“

Kantautor i muzičar Marko Stojanović Louis nastupiće na 23. Arsenal Festu, 30. juna, a u intervjuu za Blic otkrio je svoj plan i program za posetioce festivala.

  • Pre sedam godina objavio si album „Beskraj“, a nedavno „Beskraj II“. Po čemu su ta dva albuma slična, a po čemu različita? Da li im je samo ime isto ili su to prosto beskrajne pesme u dva toma?

U procesu stvaranja novog albuma shvatio sam da će ovaj album imati puno lepih saradnji. Vrlo brzo sam rešio da odam počast albumu „Beskraj“ koji je izašao pre sedam godina. Album iz 2017. je privukao veliku pažnju i mogu reći da je na neki način tada istinski počela moja karijera. I novi album „Beskraj II“ će imati većinom duete i inspirisalo me je to kada sarađujem sa umetnicima koji su drugačiji od mene.

  • Šta je za tebe beskraj/beskrajno?

Beskraj je za mene sloboda izražavanja u svakom pogledu. U mom slučaju je to izražavanje kroz muziku i žanrove, a kulture i tradicije koristim kao „začin“ za moju muziku.

  • Izdvojio si „Ružicu“, po čemu je ona posebnija od ostalih? Ko je u stvari Ružica?

„Ružice“ je prva pesma koji sam snimao za ovaj album još pre dve godine. Autor muzike je Slavko Milovanović i tekst je pisala Violeta Mihajlovska. Slavko je takođe bio autor pesme „Ćutaću“ koja je veoma lepo prošla kod publike. Slavko je napisao pesmu za mene i osetio da je baš za mene. Odmah sam znao da je to pesma koja će predstaviti ceo album. Svako je u životu imao svoju „Ružicu“ koju smo čekali da procveta.

  • Kako i zašto si se odlučio baš za obradu pesme „Kletva“? Da li postoji neka očeva pesma koja je sama po sebi posebna, koju bi voleo da obradiš, ali prosto neće biti to, to pa se i onda ne usuđuješ?

Ja sam dosada samo obrađivao njegove pesme koje nisu imale do sada veliku pažnju, a jako ih volim. „Kletva“ je jedna od pesama koju inače ne bih obradio zato što je to jedna od njegovih najvećih hitova. Sanja ilić, koji je inače autor ove pesme, me je zvao da uradim aranžman za Balkaniku, a Mladen Lukić, frontmen benda bi pevao. Nažalost nas je poznati kompozitor prerano napustio i pesma je ostala u fioci. Rešio sam da posvetim moju verziju Sanji i mom ocu Ljubiši i snimil smo pesmu Andrej Ilić, Sanjin sin i Mladen Lukić, i tako se zaokružila cela priča.

  • Bliži se tvoj koncert na Arsenal Festu na kome si već nekoliko puta nastupao. Po čemu pamtiš tvoj prvi nastup u Kragujevcu i koliko se menjao festival godinama, po tvom mišljenju?

Kada sam prvi put došao na Arsenal da nastupam dobio sam na dan nastupa satnicu. Saznao sam da ja zatvaram festival i početak nastupa je najavljen za 4:15 ujutro. Prvo nisam bio zadovoljan terminom. Kada sam dočekao zoru na popunjenim Garden stage-u rekao sam da nikada više neću nastupati na Arsenalu u drugom terminu. Dočekali smo sunce i osetio sam se kao na Dance areni.

  • Čijem nastupu se raduješ na Arsenalu?

Drago mi je da istog dana nastupaju moji prijatelji Kendi i Dubioza. Siguran sam da će se desiti neki spontani session. Radujem se što ću Kendija prvi put čuti uživo.

  • Šta posetioci mogu da očekuju od Marka Luisa ove godine?

Objavio sam novi album i spremili smo nov program koji služi da povedemo publiku na putovanje kroz Beskraj. Sviraćemo nove pesme sa „Beskraj ll“ i silazimo u publiku da zajedno muziciramo i đuskamo.

  • Koliko su festivali zapravo bitni za vas izvođače? Za decu, mlade?

Festival je platforma gde mi autori i izvođači možemo da dođemo do nove publike. Imamo šansu da oduševimo i prisvojimo publiku koja je došla zbog drugih izvođača.