06.28.2023.

Počinje Arsenal Fest!

Muzički rok festival Arsenal Fest će biti otvoren večeras u Kragujevcu koncertom hrvatske pop rok grupe Parni valjak na sceni Kneževog arsenala na Main stage-u, i ove godine će trajati četiri dana, do 2. jula.

Selekcija ove godine će biti bogata sa inostranim muzičarima kao što su slavni britanski hard rokeri The Cult, američki rok bend Clutch, Parov Stelar, ruski pop rok Shortparis, špansko-britanski duo Reyko, nezavisni američki rok sastav Built to Spill, grčki rok bend Koza Mostra.

Festival će se odvijati tokom cele četiri noći na tri bine – Main stage, Garden stage i Explosive DJ stage.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arsenal Fest (@arsenalfest)

Bend Parni valjak sa novim frontmenom – pevačem Igorom Drvenkarom, večeras će se prvi put u toj postavi predstaviti u Srbiji, dakle sa naslednikom Akija Rahimovskog u ulozi vokala.

Sa novim singlom „Moja glava, moja pravila“ i pratećim muzičkim spotom koji su nedavno publikovali, članovi hrvatskog pop rok sastava su potvrdili ipak nastavak aktivnosti i na taj način predstavili novog pevača.

Iako je delovalo da se neće dalje okupiti za koncerte i stvaralaštvo nakon iznenadne smrti pevača Akija Rahimovskog, reakcija publike u susednim zemljama, gde su do sada nastupali, govori o tome da je odlično prihvaćeno novo poglavlje jednog od najznačajnijih bendova u regionu.

Na glavnoj bini u Kneževom Arsenalu smenjivaće se hit klasici „Jesen u meni“, „Dođi“, „Ugasi me“, „Zastave“, “Dođi”, i druge numere u višedecenijskoj karijeri.

Pored Parnog valjka na Main stage-u će večeras nastupiti i slovenačka atrakcija Joker Out, koju je publika gledala na ovogodišnjem izdanju Beer festa, a poznati su i na učešću Evrovizije 2023 u Liverpulu sa pesmom “Carpe Diem”.

Postoje od 2016, a dva studijska albuma su objavili tek nedavno – “Umazane misli” (2021) i “Demoni” (2022).

Već mesecima unapred su rasprodali svoj predstojeći koncert u Novom Sadu – Studentskom kulturnom centru Fabrika, za tek 28. oktobar.

Slovenački muzičari će dokazati večeras da su u rangu svetskih zvezda britpopa i ostalih velikih imena kao The Muse, Oasis, Blur, Kaiser Chiffs, Frantz Ferdinand, Queens of the Stone Age, King of Leons.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arsenal Fest (@arsenalfest)

Pančevački levoruki duo Buč Kesidi će preuzeti binu odmah nakon Joker Out iste noći. Tandem Zoran Zarubica (bubnjar, vokal) i Luka Racić postoje već 10 godina, osvojili su zemlju i čitav region sa hitovima “Nema ljubavi u klubu”, “Idemo do hodnika”, “Đuskanje ne pomaže”, “Tiho”, “Subota”, “Nedelja ujutru”, “Trebaš mi”, “Euforija”.

Sada su posebno aktivni i aktuelni, jer su na novoj turneji gde su održali uspešne koncerte u Palati Šalata u Zagrebu, na SPENS-u (Novi Sad), po mnogim mestima Srbije i bivših zemalja Jugoslavije, a očekuje ih spektakl 16. septembra u Beogradu, na sceni Stadiona Tašmajdan.

Nakon njih će prvo veče zatvoriti muzičar Đorđe na Glavnoj bini.

Na Garden stage-u večeras će nastupati alternativni domaći rok bendovi Kanda Kodža i Nebojša (KKN), Keni nije mrtav, hrvatski nezavisni pop Porto Morto, reperka Sajsi MC, kao i Gazda Paja, Crna lista, Fraktal, Teya Dora.

Već sutradan, 29. juna, Main Stage će otvoriti makedonski gitarski virtouz Vlatko Stefanovski, jedan od najboljih muzičara i kompozitora u celom regionu i na Balkanu, koji je čest gost naših festivala i manifestacija (Beer fest, Beogradski džez festival, Guitar Art fest, WOMBA – Ušće), ali i redovan na solo koncertima (Sava centar, Dom omladine Beograda, Stadion Tašmajdan).

Nakon Vlatka na scenu će izaći američki rok sastav Clutch koji će se 29.06. prvi put koncertno predstaviti u Srbiji. Bend koji smatraju simbolom gruv roka nastao je još 1991, a trenutno promoviše 13. album “Sunrise on Slaughter Beach”.

Svetsku popularnost donela su im izdanja “Pure Rock Fury” (2001), “Blast Tyrant” (2004), “Robot Hive/Exodus” (2005) i “From Beale Street to Oblivion” (2007).

Arsenal Fest predvode svakako hedlajneri The Cult, britanski hard rok sastav koji će nakon Clutch zagospodariti binom samouvereno sa večnim hitovima kao što su “Rain”, “She Sells Sanctuary”, “Fire Woman”, “Edie”, “Wild Flower”, “Painted on My Heart”, “Lil’ Devil”.

Pevač grupe The Cult Ian Astbury i ekipa su redovni bili u Srbiji, tako što su još 2006. gostovali na Exitu, onda 2007. na Stadionu Tašmajdan, kasnije su osvajali Beogradsku Arenu, festival “Belgrade Calling” na Ušću, kao i “Gitarijadu” u Zaječaru.

Na Main stage-u druge noći pozornicu će zatvoriti kontraverzni hrvatski bend Let 3.

Tu noć na Garden stage-u će nastupati – ruska atrakcija Shortparis koja je dve noći zaredom gostovala u Srbiji – 13. i 14. januara u Novom Sadu i Domu omladine Beograda, kada su apsolutno oduševili srpsku i većim delom rusku publiku.

Sada prvi put stižu u Kragujevac, a treći put u Srbiju ove godine.

Osim njih, u Zastavinoj bašti će se smenjivati Autogeni trening, Epilog, Nikola Vranjković, Jorgovani, Stereo banana, Rouzi, i hrvatski hip hop bend Elemental.

Treće veče 30. juna na Main Stage-u će otvoriti svetski i naš violinista Nemanja Radulović sa svojim sastavom “Double Sens” u okviru turneje i promocije studijskog albuma “Roots” (Koreni), koji je objavljen na jesen 2022. godine, kada je održan i koncert u Beogradu na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.

Nemanja će sada prvi put svirati na Arsenal Festu, a tokom celog leta će biti veoma aktivan na koncertima u Srbiji. Prvo je organizovao mentorski master klas kamp u Sremskoj Kamenici, otvoriće 1. jula “Ravenelius” – festival muzičke izuzetnosti u Ćupriji, imaće solo koncert na Stadionu Tašmajdan u Beogradu, i gostovati na trećem izdanju Banja Luka festa na Tvrdjavi Kastel, i u Severnoj Makedoniji.

Na Glavnoj bini će nakon violiniste koncerte održati rep sastav Beogradski sindikat, poseban projekat SMAK + sastavljen od dece originalnih članova benda SMAK pod supervizijom Radomira Mihailovića Točka, kao i ska atrakcija iz BiH – Dubioza kolektiv, česti gosti u Srbiji na mnogim festivalima.

Što se tiče Garden bine, hedlajneri će svakako biti elektro rok bend Artan Lili na čelu sa Bojanom i Romanom Slačala, koji su slavili jubilej – 10 godina, elektro pop hip hop dama Bojana Vunturišević (trijumfovala je na Beer festu u Beogradu nedavno, čeka je ponovo i nastup na Exitu), etno soul pop muzičar Marko Louis (skoro je objavio novi šesti studijski album “Beskraj II”, osvajao je mnoge prostore na koncertima u Beogradu i Srbiji).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arsenal Fest (@arsenalfest)

Osim njih, treću noć će obogatiti i Reyko, španski duo koji je nastanjen u Londonu, a čine ga vokal Soleil i producent-instrumentalista Igor, prvi put u našoj zemlji.

Takođe, nigerijski muzičar Oluseun Anikulapo Kuti, popularan kao Seun Kuti, gostovaće posle Reyko, afirmisan je kao pevač i najmlađi sin afrobit pionira Felea Kutija, i sada vodi očev bivši bend Egypt 80.

Bendovi Sitzpinker, Darkshines, Kendi i Filip Baloš zaokružiće treću noć Arsenala na Gardenu.

Finalno veče u subotu 1. jula će svakako obeležiti pop zvezda iz Hrvatske – Gibonni, ili Zlatan Stipišić, koji je već više puta osvajao Beograd (Štark Arena, Sava centar), Srbiju (Subotica, Novi Bečej), ali prvi put će doći u Kragujevac i to na Arsenal Fest.

Džibonija očekuje novi koncert u Štark Areni 20. oktobra, a bivši član rok bendova “Osmi putnik” i Divlje jagode predstaviće publici svoje velike hitove – “Libar”, “Tajna vještina”, “Nisi više moja bol”, “Činim pravu stvar”, “Divlji cvit”.

Na Glavnoj pozornici će svirati Nikola Pejaković Kolja, svestrani umetnik, muzičar, scenarista, glumac, reditelj, koji će nastupati sa pratećim bendom “Grobovlasnici”, često omiljeni medju publikom, što dokazuju njihovi rasprodati nastupi svuda po Srbiji (Novi Sad, Kruševac…) i Beogradu (Dom kulture, klub Fest, Mts Dvorana).

Markus Fireder, poznatiji po svom scenskom imenu Parov Stelar, zatvara broj inostranih muzičara na Main Stage-u Arsenal Festa 2023.

Stelar je austrijski producent, kompozitor, di-džej, a njegov muzički stil se zasniva na kombinaciji džeza, hausa, elektra i brejkbita, poznat je i kao jedan od pionira elektrosvinga.

Kod nas je gostovao do sada u Hali sportova na Novom Beogradu 2017. godine.

Na Garden Stage stižu alternativni sastavi Sharks, Snakes & Planes, Proto tip, pank bend KBO!, negovanje irske muzike Irish Stew, rege bend Zoster iz BiH (nedavno imali solo koncert u beogradskom Domu omladine i na Beer festu), Pobednici BUNT Rok festivala, kao i pank rok atrakcija Atheist Rap.

Od inostranih imena, Garden će poslednje veće Arsenal Festa obeležiti američki indie (nezavisni) rok bend Built to Spill, koji je osnovan pre više od 30 godina (1992) u gradu Bojs, države Ajdaho (SAD).

Jedini originalni član je pevač i gitarista Doug Martsch, a do sada je bend objavio devet studijskih albuma.

Takođe, osim Amerikanaca, Garden će obogatiti grčki rok bend Koza Mostra koji je 2011. osnovao pevač, električni i akustični gitarista Ilias Kozas, i objavili su dva studijska albuma – “Keep up the Rhythm” (2013) i “Corrida” (2017).

Osim lidera Iliasa Kozasa, u bendu su i – Stelios Tsompanidis (bubanj, prateći vokal), Tasos Korkovelos (klavijature, prateći vokal), Dimitris Christonis (bas gitara), Tasos Gentzis (saksofon) i Petros Lagontzos (električna gitara, prateći vokal).