10.16.2023.

Potpisan sporazum između grada Kragujevca i Arsenal Festa: Poznat datum održavanja festivala

Arsenal Fest će se i dalje održavati isključivo i samo na teritoriji Grada Kragujevca, što su današnjim potpisivanjem Sporazuma potvrdili gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i zastupnik Udruženja Arsenal Fest Zoran Vulović.

Time smo stavili tačku na priče o tome da Arsenal Fest odlazi iz Kragujevca, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić, ističući izuzetnu saradnju sa Zoranom Vulovićem koji nijednog trenutka nije imao takvu ideju niti je ona ikada postojala.

„Arsenal Fest izrastao je u Kragujevcu, Kragujevčani su pokrenuli čitavu ideju a sam naziv Arsenal Fest proističe iz naziva kulturno – istorijskog lokaliteta Kneževog arsenala. Sporazumom je definisano da se naziv ‘arsenal’ ne može upotrebiti bez prethodne saglasnosti obe strane čime smo zaštitili ime Arsenal Festa i potvrdili da je ovaj muzički festival svoj na svome i da nema potrebu da menja domaćina“, poručio je gradonačelnik Dašić. 

„Ovaj Sporazum je dokaz odlične saradnje grada Kragujevca i Arsenal Festa koja traje već 13 godina i potvrda da ćemo je u budućnosti još više produbiti i poboljšati“, kazao je Zoran Vulović, zastupnik Udruženja Arsenal Fest.

Ove godine Arsenal Fest, podsetio je on, imao je preko 40.000 posetilaca, izvođače iz 16 zemalja sveta i preko 60 umetnika, što govori da je postao internacionalni muzički festival – mesto gde i publika i izvođači dolaze iz celog sveta.

U Vojno tehničkom zavodu u Kragujevcu, 1884. godine zasijala je prva sijalica na Balkanu i upravo zbog toga sledeći Arsenal Fest će biti u znaku svetla i dobre muzike. Ponosni na to što na istom mestu gde je krenula svetlost na Balkanu kreće i novi Arsenal Fest 14. po redu koji će slaviti paljenje svetla na Balkanu. Karte se u prodaju puštaju 27. oktobra, a 14. Arsenal Fest održaće se od 27-29. juna 2024.godine, najavio je Vulović.

Arsenal Fest, koji se tradicionalno od 2011.godine održava na Kneževom arsenalu, jedinstvenom ambijentalnom kompleksu u Srbiji i Evropi, postao je neizostavni deo kulturnog miljea Grada, po kome se Kragujevac prepoznaje na kulturnoj mapi naše zemlje, a van nje i kao festivalski grad.

Kao muzički događaj koji se mora posetiti, Arsenal Fest je svoj jedinstveni ugled i status među ostalim festivalima izgradio, okupljajući iz godine u godine pažljivo birane izvođače iz Srbije, zemalja regiona i sveta. Autentičan kulturno istorijski ambijent u kome se održava, izvođači određenih muzičkih pravaca i publika koja ga posećuje učinili su da Arsenal Fest postane brend i deo kulturnog identiteta grada Kragujevca.