04.09.2024.

Pera Janjatović bio je gost drugog panela uoči Arsenal Festa

Pera Janjatović
Lucky Lazarević

Pera Janjatović, rok kritičar i autor ilustrovanog izdanja Ex Yu Rock enciklopedija, bio je gost drugog panela Razgovori sa… uoči ovogodišnjeg Arsenal Festa u Domu omladine Kragujevca, a koju je kroz razgovor vodila Maja Cvetković.

Tokom panela Pera je napravio pravi muzički vodič kroz Arsenal Fest 2024. Prisetio se 60-ih i Zdravka Čolića, 70-ih i Bijelog Dugmeta, Brejkersa i 80-ih godina, pa Goblina i Jarbola koji su prašili 90-ih, a onda i Ničim izazvan i njihovih početaka 2010. godine.

Tokom panela razgovarali su i o načinu prikupljanja biografija i zanimljivih činjenica, a da li je Pera za sve ove godine istraživanja na kraju ipak pogrešio nešto ili neku godinu, kaže: „Da, naravno. Pa ne možeš, tu ima toliko podataka“.

U svim svojim enciklopedijama fotografije su bile crno-bele, ali kako Janjatović kaže: „malo smo napredovalli“ pa se u nedavno objavljenom petom dopunjenom izdanju ilustrovane ex Yu Rock enciklopedije nalaze neke fotografije i u boji.

Tokom razgovora Pera je rekao da „nije razmišljao koliko će koga biti u enciklopediji, samo ono što je potencijalnom čitaocu bitno i zanimljivo da sazna“, pa se prisetio i raznih anegdota.

U punoj sali Doma omladine Kragujevac bilo je i pitanja i potpitanja za Peru od strane posetioca, ali i potpisivanja enciklopedije.

Biografija

Petar Pera Janjatović je muzički novinar i rok kritičar. Prve kontakte sa novinarstvom imao je u gimnaziji kao saradnik emisije „Veče uz radio“ Prvog programa Radio Beograda. Od 1976. počinje da sarađuje sa brojnim novinama i časopisima: „Zdravo“, „Džuboks“, „Start“, „Politikin zabavnik“, „NIN“, „Vreme“… ali i da vodi i priprema muzičke radio i TV emisije. Pera je od 1997. do 2002. bio muzički urednik na RTV Pančevo.

Danas je dopisnik za časopis Bilbord i predstavnik izdavačke kuće Dalas Rekords za Srbiju.

Do sada je objavio: Drugom stranom-Almanah novog talasa u SFRJ (1983), Pesme bratstva & detinjstva (1993), Ilustrovana YU Rock enciklopedija 1960-1997 (1998), Ilustrovana Ex-YU Rock enciklopedija 1960-2000 (2001), Ex YU rock enciklopedija 1960-2023 (2024).

Bijelo dugme

Podsetimo, Bijelo dugme će nastupiti 28. juna, a onda će 29, zagrmeti i rokeri iz Las Vegasa, Palaye Royale.

Na Arsenalu 2024. nastupaju i Zdravko Čolić sa simfonijskim orkestrom, Keanu Reeves sa svojim bendom Dogstar, Nouvelle Vague, Asian Dub Foundation, Sivert Hoyem, Circa Waves, Nik West, Lil Pump, Partibrejkers, Goblini, Keni nije mrtav, Jarboli…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arsenal Fest (@arsenalfest)

Cena pojedinačnih ulaznica za Arsenal Fest 2024 je 2.500 dinara, dok komplet za sve tri festivalske večeri košta 5.000 dinara. Karte mogu da se nabave putem sajta www.tickets.rs i na svim njihovim prodajnim mestima.