05.07.2024.

Nouvelle Vague pred Arsenal Fest otkrivaju da li bi angažovali srpsku pevačicu

Nouvelle Vague nastupiće 28. juna na Main stage-u, pa smo popričali sa producentom Marc Collin-om o počecima, kako biraju pesme, pevačice, da li ih je nekad neko tužio ili se naljutio zbog načina obrade pesme, šta misle o našoj muzici, kao i da li bi sarađivali sa nekom našom pevačicom.

Često ste u Srbiji. Imate li neke rituale kada dođete kod nas?

I ne baš, iskren da budem, ali imamo mnogo lepih uspomena iz Srbije, posebno iz Beograda. Dobio sam jednom prilikom dobar suvenir iz noćnog života Beograda, od zaista sjajne publike, tako da… Radujemo se povratku tamo.

Da li znate neku srpsku reč?

Ne, izvinjavam se, ne znam.

Šta mislite o srpskoj muzici? Da li imate nekog favorita, muzičara koji vam se dopada?

Nisam siguran da znam nešto o srpskoj muzici, ali bio sam obožavalac grupe Laibach, a oni su bili iz Jugoslavije.

Šta možemo da očekujemo od vas na Arsenal Festu?

Možete očekivati zaista kul novi nastup. Dolazimo sa novim šouom. To je mešavina prvog i poslednjeg albuma. Imamo kontrabas, bubanj i nešto perkusija, gitara, klavijatura i dva neverovatna pevača. Mislim da je to jedan od naših najboljih šouova.

Kako je Nouvelle Vague nastao? Kako ste se ti i Olivier upoznali, počeli saradnju…

Ideja za Nouvelle Vague postojala je odavno, zapravo 2003. godine, da treba da napravimo neku vrstu tribjuta post-pank bendovima i proslavimo njihovo stvaralaštvo, kao drugačiji pristup od proslave njihovog zvuka, jer su za mene, za moju generaciju, bendovi poput The Cure, Depeche Mode, The New Order, napisali klasike.

Zamislio sam putovanje kroz vreme i prostor između Rija i Mančestera, na primer, i zamislio devojku pod suncem Rija koja peva pesmu „Love Will Tear Us Apart“ samo uz bossa nova gitaru. Zato sam nazvao Oliviera i rekao: „Šta misliš o toj ideji, hoćeš li da pokušamo?“ Bio je kul gitarista. Došao je, pokušali smo i pozvali jednu brazilsku pevačicu koju smo našli u Parizu da dođe i bili smo veoma srećni rezultatom. Tako smo rekli: „Okej, hajde da napravimo ceo album sa tom idejom“.

Snimate pesme na različitim jezicima. Da li ste ikada razmišljali o saradnji sa nekom našom pevačicom? I možda obraditi neke od naših pesama?

Do sada nismo imali priliku da sarađujemo sa nekom srpskom pevačicom, ali zašto da ne? Možda možete predložiti nekoga i neke pesme takođe.

Kako birate Nouvelle Vague pevačicu?

Ponekad je to pomalo slučajno. Na primer, za novi album, sreo sam Alonju na žurci i baš sam razmišljao, da li da ostanem ili da odem. Rekla mi je da je džez i funk pevačica. I rekao sam joj: „Vau, to je kul. Radim na nečemu. Hoćeš li doći u studio i probati?“ I tako je to funkcionisalo. Veoma je jednostavno, ili su ljudi sa kojima radim na nekim drugim projektima, i dok radimo na projektu mislim: „Hej, radim na ovoj pesmi za Nouvelle, hoćeš li probati?“ To je otprilike tako.

@arsenalfest Nouvelle Vague #mainstage #arsenalfest2024 #kragujevac #fyp #fy ♬ original sound – Arsenal Fest

Kako birate pesme koje ćete obraditi? Morate li dobiti dozvolu za neku od pesama?

Zapravo nam nije potrebna dozvola autora, jer ne menjamo stvarno reči i melodiju.

Pokušavam da biram pesme koje su povezane sa mojom prošlošću, kao tinejdžer, pesme koje sam zaista voleo kada sam bio mlad i pesme koje me inspirišu, pesme koje mi daju ideje za novi aranžman, da potpuno preoblikujem pesmu. Tako da to može biti iz reči pesme, može biti iz originalne produkcije, iz priče o bendu. Mnogo različitih stvari.

Da li postoji neko ko vam je zabranio da koristite njihovu pesmu? Da li ste ikada imali nekih neprijatnosti? Da li ste možda nekad nekog izvođača naljutili?

Nikada nismo imali problema sa nekim originalnim autorima, jer, kao što sam rekao, stvarno ne tražimo njihovo odobrenje. Tako da je prilično lako. Ali možda smo dobili povratne informacije da momak iz PIL-a, John Lydon, nije voleo ono što smo uradili sa njegovom pesmom, ali čak i ne znam da li je to tačno.

Da li ste možda očekivali da Nouvelle Vague postane toliko popularan na samom početku ovog projekta? Kako su izgledale sve ove godine? Da li ste zadovoljni?

Naravno da nismo. Kao što sam rekao ranije, bila je to samo ideja da napravimo jedan jedinstveni album, a onda je to veoma dobro prošlo širom sveta. I bili smo veoma iznenađeni. Tako da smo rekli: „Okej, trebalo bi samo da napravimo još jedan“, i to je bilo veoma uspešno takođe. Tako smo zadržali formulu, ali uvek pokušavam da projekat zaista evoluira, i tako imamo različite pevače, različite vrste aranžmana.

Prvi album je bio veoma bossa nova, onda smo otišli na karipski zvuk, a onda više na zvuk kantrija i folka. I uvek pokušavamo bend i ja izmislimo, tako da projekat uvek može biti svež, kao zadovoljstvo ići na turneju i raditi na novom materijalu. I da, 20 godina kasnije, mi smo još uvek ovde. I ja sam prvi koji je veoma iznenađen i srećan zbog toga.