06.12.2024.

Izložba „Andy Warhol“ stiže u Kragujevac

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, 16. juna biće otvorena izložba „Andy Warhol“, u sklopu pratećeg programa Arsenal Festa.

Otvaranje izložbe biće od 17.30 časova, a trajaće do 1. jula.

Posetioci će moći da vide 40 dobro izabranih grafika Lazara Vujića, jednog od najistaknutijih evropskih galerista.

Vujić se upoznao sa Vorholom prilikom rada na grafičkim rešenjima za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Među likovnim rešenjima želeo je da se nađe i Vorholovo.

„Bio je ljubazan, staložen, veliki umetnik, čovek koji je pokazivao poštovanje prema svakom sagovorniku. Vorholova prvobitna ideja za Olimpijske igre bio je skakač, ali se meni više dopao klizač i na kraju smo se odlučili za taj motiv“, rekao je Vujić u jednom od intervjua.

Ko je bio Endi Vorhol?

Endi Vorhol bio je američki umetnik, slikar, filmski reditelj i pisac. Smatran je za najpoznatijeg i najuspešnijeg umetnika i kao i istinskog predstavnika umetničkog pravca pop-art.

Njegova prva samostalna pop-art izložba održala se u Njujorku 1962. godine i uključivala je neke od njegovih najčuvenijih radova poput „Merilin Diptih“, „100 konzervi supe“, „100 flaša Koka-Kole“ i „100 novčanica dolara“.

U tom periodu su nastali i radovi koji su definisali njegovu karijeru, poput mnogobrojnih ilustracija tipično američkih predmeta i poznatih ličnosti – Merlin Monro, Elizabet Tejlor, Majkl Džekson, Elvis Prisli…

Slika Merlin Monro je 2022. godine prodata za 200 miliona evra, što je čini najskupljim delom umetnosti 20. veka.

Jedna od njegovih najpoznatijih izjava je da će „svako doživeti 15 minuta slave“.

Preminuo je 22. februara 1987. godine u Njujorku, u 58. godini života.

Ulaznice su u prodaji na svim Tickets.rs prodajnim mestima, kao i putem sajta www.tickets.rs