06.17.2024.

U galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu otvorena izložba „Andy Warhol“

Filip Obrenović
Filip Obrenović

Uz zvuke David Bowie, Velvet Underground, Blondie, Lou Reed…. u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, zvanično je otvorena izložba „Andy Warhol“, koja je deo pratećeg programa Arsenal Festa 2024.

Velikom broju okupljenih Kragujevčana, obratili su su producenti ove maestralne izložbe, koju čine dobro izabrane grafike Lazara Vujića, jednog od najistaknutijih evropskih galerista.

Marija Gajović

Producenti izložbe, Mihajlo Nestorović i Zoran Vulović

Marija Gajović

„Ova izložba za nas, organizatore, znači puno. Arsenal Fest je u ovaj grad doveo velike svetske zvezde, ali sa ponosom mogu da kažem da dovodimo jednog od najvećih umetnika 20. veka, Endi Vorhola. Njegova jaka veza sa muzikom i muzičarima je opredelilo nas kao organizatore da dovedemo upravo ovu izložbu, zahvaljujući prijateljima, pomoći prijatelja i jednom ozbiljnom trudu“, rekao je Zoran Vulović, jedan od producenta izložbe i direktor festivala, i dodao:

„Arsenal Fest već godinama pokušava da bude malo drugačiji festival, da ne budemo samo festival koji donosi samo muziku, nego da donesemo još neke nove vrednosti. Pre svega zbog klinaca, zbog jedne nove generacije kojoj negde treba da objasnimo da se život ne dešava samo na internetu, na društvenim mrežama. Život postoji u galerijama, u muzejima, na koncertima“.

Filip Obrenović

Campbell’s Soup, Andy Warhol

Filip Obrenović

Mihajlo Nestorović, producent izložbe i zastupnik galerije Visconti Fine Art, zahvalio se i u ime vlasnika ove kolekcije Žive Škodlar Vujić, istoričarke umetnosti i Lazara Vujića, jednog od najvećih kolekcionara u Evropi svima koji su došli da „budu deo jedne u nizu ovih velikih svetskih izložbi“, i dodao da je „ovo samo jedan deo kolekcije koju Visconti Fine Art ima u svom vlasništvu“.

Nestorović je istakao da „ovu izložbu čini nekoliko celina, nekoliko grafičkih mapa“, i sve okupljene sproveo kroz celu izložbu: od dela, do dela.

Koliki je umetnik Andy Warhol bio govori i to da je jedan od njegovih portreta Marilyn Monroe iz 1964. godine prodat za čak 195 miliona dolara, što je čini najskupljim delom umetnosti 20. veka, čiji kupac do sada nije otkriven.

„Shot Sage Blue Marlin“ bila je jedna od pet verzija u različitim šemama boja koje je Warhol naslikao 1964. godine. Portreti su zasnovani na promotivnoj fotografiji iz filma „Niagara“, a postali su još poznatiji nakon što je jedna žena ušla u njegov studio i pucala u njegova dela Marilyn Monroe.

Filip Obrenović

 „Vorhol je obožavao ples. Posvetio je nekoliko slika Marti Grem. Ona je bila čuvena plesačica koja je uvela i oformila čitav jedan pravac u svetu plesne umetnosti, Grem džez. Bila je prelepa žena, inspiracija mnogih umetnika. Vorhol je često išao u njen plesni studio, uživao u njoj i verovatno nije ni slutio da će ona nadživeti sve umetnike koji su dolazili kod nje“, objasnio je Nestorović.

Filip Obrenović

U galeriji Narodnog muzeja izložena su tri rada iz mape koja sadrži 14 grafičkih radova – „Ladies and Gentlemen“ iz 1975.

„Na prvu mnogi, osim onih koji znaju priču, prvo pomisle da su ovo neke poznate glumice… Međutim, Vorhol je odradio seriju grafika 14 poznatih njujorških tranvestita i porno glumaca. To je još jedna smicalica Endija Vorhola da ih uzdigne, veliča, napravi ih zvezdama i da im se svi klanjamo i plaćamo skupo njihove portrete. Endi Vorhol je zapravo bio pasionirani fotograf. Imao je Polaroid s kojim je dnevno škljocao 50, 100 fotografija. Kada je pravio jedan ovaj portret, on je trošio 70 snimaka ne bi li došao na ideju kako da jedan od tih portreta izgleda. Mnoge te fotografije su, nažalost, izgorele jedne noći u njegovoj fabrici, njegovom klubu, tadašnjem stecištu umetnika u Njujorku, ali dobar deo je izvučen i nalazi se danas u Vorholovom muzeju“, objasnio je producent.

Ova maestralna dela moći ćete da pogledate sve do 1. jula.