06.16.2024.

Goran Bregović za Velike priče: „Kada nas tehnologija oslobi rada, onda ćemo svi moći da budemo umetnici“

Goran Bregović
Balkanrock

Povodom 50 godina postojanja Bijelog dugmeta Goran Bregović dao je ekskluzivni intervju Branku Rosiću. Svi nastavci feljtona “50 godina Bijelog dugmeta” kao i prateći tekstovi, video zapisi i podkasti biće dostupni na ovom linku.

Mi vam prenosimo deo njihovog intervjua, a ostatak možete pogledati u videu ispod:

Da će muzika nestati?

„Neće muzuka nestati. Ovo što sad svaki klinac telefonom može da snimi film i da snimi muziku… To je lepo. Kada nas tehnologija oslobi rada, onda ćemo svi moći da budemo umetnici“, ispričao je umetnik.

Da li se Bregoviću sviđa nova muzika?

„Nema mi ništa gore nego kada neko u mojim godinama razume mlade. Naravno da ne razume. Čitava civilizacija počiva na tom sukobu generacija. Naravno da mi se ne sviđa i ne pratim je. Zamisli sad sa 70 godina da znam šta je na top listi ove nedelje“, dodao je Brega.

A, na pitanje kako gleda na svet i na to kako se menja, vođa Bijelog dugmeta kaže: „Svet je bolji danas nego što je bio pre 50 godina i neuporedivo bolji nego što je bio pre 100 godina, 200, 300… Koliko god da smo mi nestrpljivi da svet bude savršen, za našeg života to se, naravno, neće desiti. Ali, svet je sve bolji. E sad, naravno, nije bolji onoliko koliko bismo mi voleli da jeste“.

Bijelo dugme

Podsetimo, Bijelo dugme stiže na Arsenal Fest 2024 i to u rokenrol postavi!

Velikani koji su se odavno upisali u istoriju muzike zasviraće na Main stage-u Kneževog Arsenala druge festivalske večeri, u petak 28. juna, u sklopu obeležavanja 50 godina od objavljivanja prvog albuma „Kad bi’ bio bijelo dugme“, 1974.

Decenijama unazad hvaljeni i širom sveta nagrađivani vođa benda Goran Bregović i ekipa su, za tu priliku, rešili da se vrate rokerskim aranžmanima i da stotinama hiljada obožavalaca u regionu, a i šire, podare one verzije neprolaznih pesama koje su ih i učinile vanvremenskim. To će učiniti na ograničenom broju koncerata ove godine, a među gradovima koji će uživati u toj privilegiji je i Kragujevac, pa koncert Bijelog dugmeta na Arsenal Festu nosi i svojevrsnu dozu ekskluziviteta.